Jadłospis
Jadłospis 01.09-08.09.2023
DNI TYGODNIA |
ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
01.09 piątek |
Płatki jaglane na mleku 200ml pieczywo mieszane 75g, masło 5g, twaróg ze szczypiorkiem 30g, ogórek zielony 40g |
Makaron muszelka z kurczakiem i sosem pomidorowo-bazyliowym 190g |
Zupa brokułowa 200ml | Sok owocowy, biszkopt |
04.09 poniedziałek |
Płatki owsiane mleku z gruszką 200ml pieczywo mieszane 75g, masło 5g, pasta jajeczna z awokado 45g, pomidor bez skórki 40g |
Risotto mięsno-warzywne 190g |
Zupa ogórkowa z koperkiem 200ml |
Jabłko, brzoskwinia |
05.09 wtorek |
Kawa inka na mleku 200ml pieczywo mieszane 75g, masło 5g, twaróg wiśniowy 50g |
Kasza gryczana 75g, gulasz z wołowiny 35g/60ml, mizeria z ogórka i rzodkiewki ze śmietaną 50g |
Kapuśniak ze słodkiej kapusty 200ml |
Kisiel wieloowocowy z tartym jabłkiem 200ml |
06.09 środa |
Herbata rumiankowa 200ml Pieczywo mieszane 75g, masło 5g, pasta z ryby gotowanej i warzyw 50g, keczup, ogórek zielony 30g |
Racuszki z jabłkami, cynamonem polane jogurtem naturalnym z jagodami 180g |
Zupa jarzynowa 200ml |
Papryka czerwona, kalarepa 30g |
07.09 czwartek |
Kasza manna na mleku 200ml pieczywo mieszane 75g, masło 5g, ser żółty 10g, jajko na twardo 30g, pomidor bez skórki 40g, sałata |
Ziemniaki z koperkiem 90g, szynka wieprzowa w sosie pieczeniowym 35g/60ml, buraczki z jabłkiem i oliwą 50g |
Zupa porowa z lanymi kluskami 200ml |
Gruszka |
08.09 piątek |
Zacierka na mleku 200ml, pieczywo mieszane 75g, masło 5g, jajecznica na parze ze szczypiorkiem i pomidorami 100g |
Ziemniaki z koperkiem 100g, pulpet rybny w sosie koperkowym 40g/60ml, brokuły na parze okraszane masłem 50g |
Pejzanka 200ml |
Smoothie z banana, brzoskwini i truskawki 150ml |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
Jadłospis 11.09-15.09.2023
DNI TYGODNIA |
ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
11.09 poniedziałek |
Kasza kukurydziana na mleku z jagodami 200ml pieczywo mieszane 75g, masło 5g, wędlina 15g, ser żółty 10g, pomidor bez skórki 40g |
Łazanki z kapustą kiszoną i mięsem z piersi kurczaka 190g |
Żurek z tartym jajkiem 200ml |
Banan |
12.09 wtorek |
Kakao na mleku 200ml pieczywo mieszane 75g, masło 5g, pasta z twarogu z ogórkiem 50g, papryka czerwona 40g |
Ziemniaki z koperkiem 100g schab duszony w jarzynach 35g/20g, fasolka szparagowa okraszana masłem 50g |
Krupnik z kaszą pęczak 200ml |
Arbuz, chrupki kukurydziane, |
13.09 środa |
Płatki jaglane na mleku 200ml pieczywo mieszane 75g, masło 5g, filet z indyka pieczony w ziołach 35g, ogórek zielony 40g |
Ryż zapiekany z musem jabłkowo-gruszkowym z sosem jogurtowo waniliowym 180g, |
Barszcz ukraiński 200ml |
Chałka drożdżowa z masłem i konfiturą niskosłodzoną 30g/5g/10g, |
14.09 czwartek |
Owsianka na mleku 200ml pieczywo mieszane 75g, masło 5g, hummus z czosnkiem 40g, kolorowa papryka 50g |
Puree ziemniaczane 90g, kotlet włoski z cielęciny 40g, surówka z marchewki i jabłka ze śmietaną 50g |
Zupa pomidorowa z ryżem 200ml |
Śliwki |
15.09 piątek |
Herbata ziołowa 200ml, pieczywo mieszane 75g, masło 5g, pasta jajeczna rzodkiewką i szczypiorem 45g, ogórek zielony 40g |
Ziemniaki z koperkiem 100g, pieczeń rybna w sosie pomidorowym 40g, surówka wielowarzywna z sosem vinegret 50g |
Zupa z cukinią i makaronem 200ml |
Koktajl na bazie jogurtu naturalnego z malinami |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
Jadłospis 18.09-22.09.2023
DNI TYGODNIA |
ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
18.09 poniedziałek |
Płatki jaglane na mleku 200ml pieczywo mieszane 75g, masło 5g, pasta z twarogu z rzodkiewką 45g, pomidor bez skórki 40g |
Kasza bulgur z piersią indyka z warzywami 180g |
Zupa kalafiorowa z koperkiem 200ml |
Gruszka |
19.09 wtorek |
Płatki ryżowe na mleku 200ml pieczywo mieszane 75g, masło 5g, pasta warzywna z jajkiem 40g, kalarepa, papryka czerwona 40g |
Ziemniaki z koperkiem 90g, potrawka z kurczaka z warzywami 35g/60ml, marchewka z groszkiem 50g, |
Rosół z makaronem 200ml |
Jabłko, arbuz |
20.09 środa |
Kasza manna na mleku z musem malinowym 200ml pieczywo mieszane 75g, masło 5g, paprykarz z łososia (wyrób własny), ogórek kiszony 40g |
Makaron bolognesse z pomidorami, papryką i bazylią 190g |
Zupa z fasolką szparagową 200ml |
Melon, kiwi |
21.09 czwartek |
Herbata owocowa 200ml pieczywo mieszane 75g, masło 5g, ser żółty 20g, jajko na twardo 30g, papryka czerwona 40g |
Puree ziemniaczane 100g, polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z marchewki 35g/20g, brokuły okraszane masłem 50g |
Barszcz czerwony 200ml |
Banan |
22.09 piątek |
Płatki kukurydziane na mleku 200ml pieczywo mieszane 75g, masło 5g, jajecznica z brokułami 90g, pomidory bez skórki 40g |
Ziemniaki z koperkiem 90g, ryba w sosie greckim 35g/ 80g |
Krem z dyni z kaszą jaglaną 200ml |
Ciasto jogurtowe ze śliwkami |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
Jadłospis 25.09-29.09.2023
DNI TYGODNIA |
ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
25.09 poniedziałek |
Zacierka na mleku 200ml, pieczywo mieszane 75g, masło 5g, twaróg z suszonymi pomidorami 45g, papryka żółta 30g |
Ryż paraboliczny 75g, udziec z indyka w sosie jarzynowym 35g/50ml, bukiet warzyw z masłem 50g, |
Kapuśniak z kiszonej kapusty 200ml | Jabłko, chrupki kukurydziane |
26.09 wtorek |
Herbata ziołowa 200ml, pieczywo mieszane 75g, masło 5g, pasta z ryby i warzyw 45g, ogórek kiszony 30g |
Naleśniki z twarogiem waniliowym polane jogurtem truskawkowym 180g, |
Krem ze szpinaku 200ml | Mus warzywno-owocowy |
27.09 środa |
Kakao z miodem 200ml, pieczywo mieszane 75g, masło 5g, ser żółty 15g, wędlina 10g, pomidor bez skórki 40g, sałata |
Ziemniaki puree 100g, kotlet drobiowy mielony 40g, buraczki zasmażane 50g, |
Zupa pomidorowa z makaronem 200ml | Nektarynka |
28.09 czwartek |
Płatki jęczmienne na mleku 200ml, pieczywo mieszane 75g, masło 5g, pasta z jajek z zielonym groszkiem 45g, rzodkiewka 30g |
Ziemniaki z wody 90g, pieczeń rzymska w sosie koperkowym 35g/60ml, surówka z kapusty, marchewki i jabłka 50g |
Zupa wiedeńska 200ml | Krem z banana, awokado i kakao |
29.09 piątek |
Ryż na mleku 200ml, pieczywo mieszane 75g, masło 5g, pasta z czerwonej soczewicy z warzywami 50g, ogórek zielony 40g |
Zapiekanka makaronowa z warzywami i mięsem 180g, |
Zupa rybna 200ml | Ciastko jaglane |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.