Jadłospis

JADŁOSPIS STYCZEŃ – DIETA PODSTAWOWA, NA KOŃCU ZOSTAŁA UMIESZCZONA DIETA BEZ MLEKA I JAJ
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
2.01
Czwartek
Płatki kukurydziane na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), hummus z ciecierzycy i pieczonych warzyw  45g (SEL), ogórek kiszony  40g Risotto z warzywami i mięsem drobiowym  180g Zupa jarzynowa z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) Budyń waniliowy z malinami 150 ml (MLE)
 3.01
Piątek
Lane kluski na mleku 200 ml (MLE, JAJ, GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek z koperkiem 40g (MLE), pomidor b/skórki 50g Ziemniaki puree z masłem 90g (MLE), Ryba po grecku 40g/50 ml (RYB,SEL) Zupa soczewicowa 200 ml (SEL) Mandarynka, ciastko jaglane

Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).  Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.


DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
7.01
Wtorek
Herbata ziołowa 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE) , jajecznica na parze ze szczypiorkiem 40g (JAJ), pomidor b/skórki 50g Makaron z serem na słodko i z sosem malinowym na ciepło 180g/50ml (GLU PSZ,MLE) Zupa rybna 200 ml (RYB, SEL) Mus warzywno-owocowy 100g
 8.01
Środa
Płatki jęczmienne na mleku 200 ml (MLE, GLU JĘCZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), pasta z białej fasolki i jabłka 40g , papryka kolorowa 40g Ziemniaki puree 90g, Pulpeciki drobiowe z brokułem 40g (GLU PSZ,JAJ), Sos śmietanowo- koperkowy 50 ml (MLE,GLU PSZ), Surówka colesław z kukurydzą 50g (JAJ) Zupa pomidorowa z ryżem  200 ml (SEL, GLU PSZ) Melon
 9.01
Czwartek
Kawa zbożowa na mleku 200 ml (MLE,GLU JĘCZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek z rzodkiewką 35 g  (MLE), ogórek świeży 40g Kasza jęczmienna 80g (GLU JĘCZ), Bitki schabowe w sosie własnym 35g/50 ml (GLU PSZ), Sałatka z buraczków i jabłka 50g Zupa pejzanka 200 ml (SEL, MLE) Ciasto marchewkowe 50g (GLU PSZ,JAJ,MLE)
 10.01
Piątek
Kasza kukurydziana na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane  75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), wędlina wieprzowa pieczona (wyrób własny) 25gpomidor b/skórki 50g Ziemniaki puree z masłem  90g (MLE), pieczeń rybna w sosie pomidorowym 40g/50ml (GLU PSZ,RYB, JAJ), Surówka z kapusty czerwonej 50g Zupa ziemniaczana z majerankiem 200 ml (SEL,MLE) Gruszka

Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).  Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.


DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
13.01
Poniedziałek
Owsianka na mleku z daktylami 200 ml (MLE, GLU OWS), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek śmietankowy ziołowy 35g (MLE), pomidor b/skórki 50g Kasza bulgur na sypko 80g (GLU PSZ), gulasz z indyka  w sosie własnym 35g/60 ml (GLU PSZ, MLE), Surówka z marchewki i jabłka 50g Zupa szpinakowa 200 ml (SEL, MLE) Jabłko
14.01
Wtorek
Herbata owocowa 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), paprykarz rybno-warzywny 40 g (RYB,SEL), ogórek kiszony 40g Placuszki z serem na słodko polane sosem jagodowym 160g/ 50 ml (MLE,JAJ, GLU PSZ) Barszcz ukraiński z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE)  Banan
 15.01
Środa
Płatki jaglane na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajko gotowane 30g (JAJ), Ser żółty 10g (MLE), papryka świeża 40g Ziemniaki gotowane 90g, Potrawka drobiowa z kurczakiem i warzywami 35g/60ml (GLU PSZ, SEL), Marchew z groszkiem 50g Rosół z makaronem 200 ml (SEL, GLU PSZ, JAJ) Smoothie kiwi-truskawka 150 ml
 16.01
Czwartek
Płatki orkiszowe na mleku 200 ml (MLE,GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), pasta drobiowa z warzywami 35g (SEL), ogórek świeży 50g Ryż na sypko 90g, Gołąbki inaczej w sosie pomidorowym 40g/60 ml (GLU PSZ,JAJ), Fasolka szparagowa gotowana na parze 50g Zupa kalafiorowa 200 ml (SEL,MLE)
Pomarańcza
 17.01
Piątek
Makaron na mleku 200 ml (GLU PSZ, MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), szynka wieprzowa w ziołach (plastry) 30g, rzodkiewka 40g Ziemniaki z koperkiem 90g, kotlet rybny 40g (RYB,JAJ, GLU PSZ), Surówka z ogórków kiszonych 50g Zupa krupnik 200 ml (SEL,MLE, GLU JĘCZ)
Nektarynka, chrupki kukurydziane 20g  

Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).  Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych


DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
20.01
Poniedziałek
Płatki ryżowe na mleku 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), wędlina drobiowa 10g, ser żółty 10g (MLE), pomidor b/skórki 50g Makaron z kurczakiem i warzywami w sosie śmietanowym 180g (35g drób) (GLU PSZ,MLE) Zupa wiedeńska 200 ml (SEL) Smoothie truskawka-mango  150 ml
21.01
Wtorek
Kakao na mleku 200 ml (GLU PSZ,MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE),  paprykarz rybno- warzywny 40 g (SEL), papryka świeża 50g Kasza gryczana na sypko 80g, Gulasz wołowy w sosie własnym 35g/60 ml  (GLU PSZ), Sałatka z buraczków i jabłka 50g Krem z białych warzyw 200 ml (MLE,SEL) Mandarynka, wafelek ryżowy 10g
 22.01
Środa
Zacierka na mleku 200 ml (MLE,JAJ,GLU PSZ) , pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek pomidorowy 35g (MLE), rzodkiewka 40g Ziemniaki gotowane 90g, Pulpet cielęco-wieprzowy w sosie paprykowym 35g/50ml (GLU PSZ,JAJ,MLE), Surówka wielowarzywna 50g (MLE) Zupa ogórkowa z ziemniakami 200 ml (SEL) Gruszka
 23.01
Czwartek
Herbata ziołowa 200 ml , pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), polędwiczka z indyka pod pierzynką z marchewki 40g (JAJ), pomidor b/skórki 50g Ryż z jabłkiem i cynamonem zapiekany 180g, Sos jogurtowo-waniliowy 60 ml (MLE)
Żurek z jajkiem 200 ml (SEL,JAJ,MLE)
Marchew, papryka
 24.01
Piątek
Kasza manna z malinami 200 ml (MLE,GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE),hummus z ciecierzycy z czosnkiem 40g, ogórek świeży 50g Ziemniaki gotowane 90g, Łosoś zapiekany ze szpinakiem 35g/50 ml (RYB,MLE) Krem z pomidorów z grzankami pszennymi 200ml (SEL, GLU PSZ) Banan
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).  Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.


DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
27.01
Poniedziałek
Lane kluski na mleku 200ml (GLU PSZ,JAJ, MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajko gotowane 30g, ser żółty 10g, pomidor b/skórki Kaszotto mięsno-warzywne po meksykańsku 160g (GLU PSZ), Sałatka z ogórków kiszonych 50g Barszcz biały z ziemniakami 200 ml (SEL,MLE) Jabłko
28.01
Wtorek
Herbata owocowa 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), paprykarz z łososia i warzyw 35g (SEL, RYB), ogórek świeży 50g Naleśniki z serem i sosem malinowym 150g/60 ml (GLU PSZ,JAJ,MLE) Krem z dyni z batatami  200 ml (SEL, MLE) Melon, ciastko jaglane
 29.01
Środa
Budyń jaglany z jagodami 200 ml (MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), wędlina drobiowa pieczona (wyrób własny) 25g , papryka świeża 40g Ziemniaki gotowane 90g, kotlet schabowy panierowany 35g (GLU PSZ, JAJ), Mizeria z jogurtem 50g (MLE) Zupa koperkowa z ziemniakami 200 ml (SEL, MLE) Pomarańcza
 30.01
Czwartek
Kawa zbożowa na mleku 200 ml (MLE, GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g  (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), twarożek z rzodkiewką 35g, ogórek świeży 40g  Makaron 90g (GLU PSZ), Sos boloński z warzywami 35g/60ml (GLU PSZ, SEL) Barszcz czerwony z ziemniakami 200 ml (SEL, MLE) Owoce pod owsianą  kruszonką  80g (GLU OWS, MLE)
 31.01
Piątek
Płatki jęczmienne na mleku 200 ml (GLU JĘCZ,MLE), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), masło 5g (MLE), jajecznica ze szczypiorem na parze 35g (JAJ), pomidor b/skórki 50g Ziemniaki gotowane 90g, Pulpecik rybny w sosie pietruszkowo-porowym 35g/50 ml (RYB,MLE,JAJ,GLU PSZ), Bukiet warzyw gotowany na parze 50g Kapuśniak z kapusty kiszonej 200 ml (SEL) Brzoskwinia
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).  Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych

JADŁOSPIS STYCZEŃ – BEZ MLEKA I JAJEK
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
2.01
Czwartek
Płatki kukurydziane na mleku roślinnym  200 ml, chleb mieszany 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, hummus z ciecierzycy i pieczonych warzyw  45g (SEL), ogórek kiszony  40g Risotto z warzywami i mięsem drobiowym  180g Zupa jarzynowa z ziemniakami (b/mleka) 200 ml (SEL) Budyń waniliowy na mleku roślinnym z malinami 150 ml
 3.01
Piątek
Lane kluski (bez jajek) na mleku roślinnym 200 ml ( GLU PSZ), chleb mieszany 75g (GLU PSZ,GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pasta drobiowo-warzywna 40g (SEL) , pomidor b/skórki 50g Ziemniaki puree 90g, Ryba po grecku 40g/50 ml (RYB,SEL) Zupa soczewicowa 200 ml (SEL) Mandarynka, ciastko ryżowe (bez mleka i jajek)

Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).  Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.


DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
7.01
Wtorek
Herbata ziołowa 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), margaryna roślinna 5g , hummus z ciecierzycy 40g, pomidor b/skórki 50g Makaron z jabłkiem na słodko i z sosem owsianym na ciepło 180g/50ml (GLU PSZ, GLU OWS) Zupa rybna 200 ml (RYB, SEL) Mus warzywno-owocowy 100g
 8.01
Środa
Płatki jęczmienne na mleku roślinnym 200 ml (GLU JĘCZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), margaryna roślinna 5 g, pasta z białej fasolki i jabłka 40g , papryka kolorowa 40g Ziemniaki puree 90g, Pulpeciki drobiowe z brokułem (b/jajek) 40g (GLU PSZ), Surówka colesław z kukurydzą 50g Zupa pomidorowa z ryżem  200 ml (SEL, GLU PSZ) Melon
 9.01
Czwartek
Kawa zbożowa na mleku roślinnym 200 ml (,GLU JĘCZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pieczeń drobiowa (wyrób własny) 35g, ogórek świeży 40g Kasza jęczmienna 80g (GLU JĘCZ), Bitki schabowe w sosie własnym 35g/50 ml (GLU PSZ), Sałatka z buraczków i jabłka 50g Zupa pejzanka b/mleka 200 ml (SEL, ) Ciasto marchewkowe bez jajek i mleka 50g (GLU PSZ)
 10.01
Piątek
Kasza kukurydziana na mleku roślinnym 200 ml , pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, wędlina wieprzowa pieczona (wyrób własny) 25gpomidor b/skórki 50g Ziemniaki puree 90g, pieczeń rybna (bez jajek) w sosie pomidorowym 40g/50ml (GLU PSZ,RYB), Surówka z kapusty czerwonej 50g Zupa ziemniaczana z majerankiem b/mleka 200 ml (SEL,) Gruszka

Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).  Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.


DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
13.01
Poniedziałek
Owsianka na mleku roślinnym  z daktylami 200 ml ( GLU OWS), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pasta z awokado guacamole 40g, pomidor b/skórki 50g Kasza bulgur na sypko 80g (GLU PSZ), gulasz z indyka  w sosie własnym (b/mleka) 35g/60 ml (GLU PSZ,), Surówka z marchewki i jabłka 50g Zupa szpinakowa (b/mleka) 200 ml (SEL) Jabłko
14.01
Wtorek
Herbata owocowa 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, paprykarz rybno-warzywny 40 g (RYB,SEL), ogórek kiszony 40g Placuszki na słodko (bez jajek i nabiału) polane sosem jagodowym 160g/ 50 ml ( GLU PSZ) Barszcz ukraiński z ziemniakami b/mleka 200 ml (SEL)  Banan
 15.01
Środa
Płatki jaglane na mleku roślinnym 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), margaryna roślinna 5 g, pasta z brokułów 45g  , papryka świeża 40g Ziemniaki gotowane 90g, Potrawka drobiowa z kurczakiem i warzywami 35g/60ml (GLU PSZ, SEL), Marchew z groszkiem 50g Rosół z makaronem (bez jajecznym) 200 ml (SEL, GLU PSZ) Smoothie kiwi-truskawka 150 ml
 16.01
Czwartek
Płatki orkiszowe na mleku roślinnym 200 ml (GLU PSZ), pieczywo mieszane75g (GLU PSZ, GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pasta drobiowo-warzywna 35g (SEL), ogórek świeży 50g Ryż na sypko 90g, Gołąbki inaczej (bez jajek) w sosie pomidorowym 40g/60 ml (GLU PSZ), Fasolka szparagowa gotowana na parze Zupa kalafiorowa bez mleka 200 ml (SEL)
Pomarańcza
 17.01
Piątek
Makaron na mleku roślinnym 200 ml (GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, szynka wieprzowa w ziołach plastry (wyrób własny ) 30 g , rzodkiewka 40g Ziemniaki z koperkiem 90g, kotlet rybny (bez jajek) 40g (RYB,GLU PSZ), Surówka z ogórków kiszonych 50g Zupa krupnik b/mleka 200 ml (SEL, GLU JĘCZ)
Nektarynka, chrupki kukurydziane 20g  

Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).  Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych


DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
20.01
Poniedziałek
Płatki ryżowe na mleku roślinnym 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, wędlina drobiowa 10g, konfitura owocowa 10g, pomidor b/skórki 50g Makaron z kurczakiem i warzywami w sosie pomidorowym  180g (35g drób) (GLU PSZ) Zupa wiedeńska 200 ml (SEL) Smoothie truskawka-mango  150 ml
21.01
Wtorek
Kakao na mleku roślinnym 200 ml (GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), margaryna roślinna 5g,  pasta rybno- warzywna 40 g (SEL) , papryka świeża 50g Kasza gryczana na sypko 80g, Gulasz wołowy w sosie własnym 35g/60 ml  (GLU PSZ), Sałatka z buraczków i jabłka 50g Krem z białych warzyw b/mleka 200 ml (SEL) Mandarynka, wafelek ryżowy 10g
 22.01
Środa
Makaron (bez jajek) na mleku roślinnym 200 ml (GLU PSZ) , pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pasta z soczewicy i suszonych pomidorów 40 g , rzodkiewka 40g Ziemniaki gotowane 90g, Pulpet cielęco-wieprzowy (bez jajek i mleka) w sosie paprykowym 35g/50ml (GLU PSZ), Surówka wielowarzywna z oliwą 50g Zupa ogórkowa z ziemniakami 200 ml (SEL) Gruszka
 23.01
Czwartek
Herbata ziołowa 200 ml , pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, polędwiczka z indyka pod pierzynką z marchewki 40g, pomidor b/skórki 50g Ryż z jabłkiem i cynamonem zapiekany 180g, Sos owsiano-waniliowy 60ml (GLU OWS)
Zupa ziemniaczana z majerankiem 200 ml (SEL)
Marchew, papryka
 24.01
Piątek
Kasza manna z malinami na mleku roślinnym 200 ml (GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), margaryna roślinna 5 g, hummus z ciecierzycy z czosnkiem 40g, ogórek świeży 50g Ziemniaki gotowane 90g, Łosoś zapiekany ze szpinakiem 35g/50 ml (RYB) Krem z pomidorów z grzankami pszennymi 200ml (SEL, GLU PSZ) Banan
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).  Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
27.01
Poniedziałek
Lane kluski (bez jajek) na mleku roślinnym 200ml (GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pasta z zielonego groszku 40g , pomidor b/skórki Kaszotto mięsno-warzywne po meksykańsku 160g (GLU PSZ), Sałatka z ogórków kiszonych 50g Zupa warzywna b/mleka 200 ml (SEL) Jabłko
28.01
Wtorek
Herbata owocowa 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, paprykarz z łososia i warzyw 35g (SEL, RYB), ogórek świeży 50g Naleśniki (bez jajek i mleka) z budyniem owsianym i sosem malinowym 150g/60 ml (GLU PSZ) Krem z dyni z batatami (bez mleka)  200 ml (SEL) Melon, ciasteczko ryżowe (b/mleka i jaj)
 29.01
Środa
Budyń jaglany na mleku roślinnym z jagodami 200 ml, pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, wędlina drobiowa pieczona (wyrób własny) 25g , papryka świeża 40g Ziemniaki gotowane 90g, kotlet schabowy (bez jajek) panierowany 35g (GLU PSZ), Mizeria z oliwą 50g Zupa koperkowa z ziemniakami b/mleka 200 ml (SEL) Pomarańcza
 30.01
Czwartek
Kawa zbożowa na mleku roślinnym 200 ml (GLU PSZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pasta z wieprzowiny ze szczypiorkiem 30g , ogórek świeży 40g  Makaron 90g (GLU PSZ), Sos boloński z warzywami i mięsem drobiowym 35g/60ml (GLU PSZ, SEL) Barszcz czerwony z ziemniakami b/mleka 200 ml (SEL) Owoce pod owsianą  kruszonką dieta 80g (GLU OWS)
 31.01
Piątek
Płatki jęczmienne na mleku roślinnym 200 ml (GLU JĘCZ), pieczywo mieszane 75g (GLU PSZ, GLU ZYT), margaryna roślinna 5g, pasta z pieczonej papryki i białej fasolki 40g , pomidor b/skórki 50g Ziemniaki gotowane 90g, Pulpecik rybny (bez jajek) w sosie pomidorowym 35g/50 ml (RYB, GLU PSZ), Bukiet warzyw gotowany na parze 50g Kapuśniak z kapusty kiszonej 200 ml (SEL) Brzoskwinia
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).  Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych