Jadłospis

JADŁOSPIS 16-20.11.2020r.
DNI TYGODNIA I ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
16.11. poniedziałek Makaron gwiazdki z morelami na mleku   
Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna z warzywami, ogórek kiszony
Ziemniaczane puree z kurkumą, polędwica drobiowa pod marchewką pierzynką, fasolka szparagowa okraszana masełkiem
Kompot wieloowocowym
Grysikowa z kaszą manną
Mus owocowo-warzywny, biszkopty „kocie języczki”
17.11. wtorek Płatki orkiszowe na mleku
Pieczywo mieszane, masło , pasta z soczewicy podana na liściu sałaty
Ryz zapiekany z jabłkiem i cynamonem
Kompot wieloowocowy
Zupa gulaszowa

Paluszki warzywne:, kalarepa, ogórek, marchewka
18.11 środa Owsianka z musem malinowym
Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, dżem, pomidor bez skórki
Łazanki z kapustą mieszaną
Kompot truskawkowy
Barszcz czerwony 



Śliwki, chrupki kukurydziane
19.11. czwartek Płatki jaglane z jabłkiem i cynamonem
Pieczywa mieszane, masło, pasta jajeczna z koperkiem, pomidor bez skórki, marchewka
Ziemniaki z wody, pulpet drobiowy w  sosie paprykowym,
Surówka z kiszonego ogórka
Kompot ze świeżych owoców
Krem Shreka sok jednodniowy, chałka drożdżowa z masełkiem
20.11. piątek Herbatka ziołowa
Pieczywo mieszane, masło, schab pieczony z majerankiem własnego wypieku, papryka, kalarepa
Kasza kuskus 90g na sypko, dorsz po grecku 35g/60ml
Kompot wieloowocowy z cynamonem, imbirem 200ml
Zupa Kolorowa witamina- jarzynowa 


Koktajl jogurtowy z bananem















JADŁOSPIS 23-30.11.2020r.
DNI TYGODNIA I ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
23.11. poniedziałek Kaszka kukurydziana na mleku
Pieczywo mieszane, masło, pasta z twarogu z ogórkiem, marchewka, papryka
Makaron bolognesse z pomidorami suszonymi i bazylią
Kompot wieloowocowy z imbirem
Barszcz biały

Jabłko, suszone owoce: morele niesiarkowane, daktyle, żurawina
24.11. wtorek Herbatka ziołowa
Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna z koperkiem, pomidor bez skórki
Ziemniaki z wody, potrawka z  kurczaka
Kompot wiśniowy z jabłkami
Rosół z lubczykiem Pudding jaglany z musem dyniowym


25.11 środa Owsianka na mleku
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, papryka czerwona, ogórek zielony
Puree ziemniaczane, kotlet z soczewicy, kapusta z koperkiem na ciepło
Kompot wieloowocowy
Zupa jarzynowa Marchewka, jabłko do schrupania
26.11. czwartek Płatki orkiszowe na mleku
Pieczywo mieszane , masło, ser żółty, pomidor bez skórki
Dżem niskosłodzony
Puree ziemniaczane, kotlet nadziewany włoszczyzną, buraczki z jabłkiem
Kompot z czarnej porzeczki
Krupnik z kaszy pęczak  Banan
27.11. piątek
Kakao z miodem
Pieczywo mieszane, masło, omlet jajeczny z brokułami, pomidor bez skórki
Ryz paraboliczny , zapiekane pulpeciki rybne z porem w sosie koperkowym, surówka z marchewki  i jabłka
Kompot wieloowocowy
Kapuśniaczek


Kisiel z gruszką
30.11. poniedziałek Herbatka owocowa
Pieczywo mieszane, masło, twarożek z miodem
Marchewka, jabłko do schrupania
Kaszatto bulgur z mięsem i warzywami
Kompot z czarnej porzeczki
Zupa ogórkowa z koperkiem Chałka drożdżowa z masełkiem, ciepłe mleko  

Dzieci mają dostęp do herbaty (owocowej, ziołowej, czarnej słomkowej), wody niegazowanej, mineralnej,  która podawana jest z sokiem z cytryny, liściem mięty, ewentualnie świeżej bazylii (sezonowo).
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).