Jadłospis
JADŁOSPIS 02.04-05.04.24DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
02.04 wtorek |
Płatki jaglane na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta z jajek z brokułem 45g, ogórek zielony 30g, |
Kasza jęczmienna pęczak 75g, szynka duszona w sosie własnym 35g/80ml, surówka z marchewki i pora 50g, |
Krem z soczewicy z papryką i pomidorami 200ml | Biszkopt, gruszka |
03.04 środa |
Herbata miętowa z cytryną 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, parówka z szynki 50g, ogórek kiszony 30 g, sałata |
Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem 150g , sos waniliowy na jogurcie 50 ml, |
Zupa jarzynowa 200ml | Banan |
04.04 czwartek |
Kasza manna na mleku 200 ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, jajecznica na parze ze szczypiorem 60g, papryka czerwona 20g |
Puree ziemniaczane z koperkiem 100g, pieczeń mięsna w sosie pomidorowym 35g/50ml, sałata lodowa z ogórkiem, kukurydzą i sosem winegret 50g |
Barszcz czerwony 200ml | Mus malinowy |
05.04 piątek |
Owsianka na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, twaróg śmietankowy z ogórkiem i czosnkiem 45g, pomidor bez skórki 40g, |
Makaron muszelka z pesto szpinakowym, suszonymi pomidorami i pieczonym łososiem 180g, |
Krupnik z kaszą jaglaną 200ml | Jabłko |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
JADŁOSPIS 08.04-12.04.24
DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
08.04 poniedziałek |
Lane kluski na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, żółty ser 15g, sałata, konfitura niskosłodzona 10g |
Kasza kuskus z mięsem drobiowym i warzywami sezonowymi 160g, |
Pejzanka 200ml | Gruszka |
09.04 wtorek |
Płatki orkiszowe na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, paprykarz z dorsza 40g kalarepka 20g |
Puree ziemniaczane 100g, kotlet włoski 40g, surówka z selera ze śmietaną z rodzynkami 50g |
Krem z marchewki z batatami 200ml | Jabłko, melon |
10.04 środa |
Herbata ziołowa 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, twaróg śmietankowy ze szczypiorem 40g, papryka czerwona 40g |
Ziemniaki z koperkiem 100g, udziec z indyka w sosie własnym 35g/80ml, surówka z ogórka kiszonego z marchewką 50g, |
Zupa pomidorowa z makaronem 200ml | Koktajl na mleku migdałowym z brzoskwiniami |
11.04 czwartek |
Kasza jaglana na mleku z daktylami 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta z kurczaka i warzyw 50g, ketchup, ogórek zielony 40g |
Makaron muszelka 75g, leczo z cukinii, papryki kolorowej i pomidorów 120g, kisiel truskawkowy 200ml |
Kapuśniak z kiszonej kapusty 200ml | Banan |
12.04 piątek |
Płatki kukurydziane na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta jajeczna z koperkiem 45g, pomidor bez skórki 40g |
Ryż basmati 75g, pulpet rybny w sosie pietruszkowym 40g/80ml, surówka z buraczków z chrzanem i oliwą 50g |
Zupa brokułowa 200ml | Ciasto czekoladowe z jabłkiem |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
JADŁOSPIS 15.04-19.04.24
DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
15.04 poniedziałek |
Zacierka na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta z wędliny i twarogu ze szczypiorem 45g, papryka czerwona 50g |
Kasza gryczana 75g, filet drobiowy w sosie śmietanowo-koperkowym 35g/50ml, sałatka z ogórka, awokado i prażonego słonecznika z oliwą 50g, |
Krem z zielonego groszku 200ml | Jabłko |
16.04 wtorek |
Płatki jęczmienne na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, ser żółty 15g, jajko na twardo 30g, ogórek zielony 40g, sałata lodowa |
Ziemniaki z koperkiem 100g, pulpet cielęcy w sosie koperkowym 35g/80ml, fasolka szparagowa zielona z masłem 50g, |
Zupa pomidorowa z ryżem 200ml | Mus z mango |
17.04 środa |
Kasza kukurydziana na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, polędwica pieczona w ziołach 35g, rzodkiewka 30g |
Makaron muszelka z twarogiem polany sosem jogurtowo-truskawkowym 150g/50ml, mięta z cytryną i miodem 200ml |
Barszcz ukraiński 200ml | Papryka czerwona, marchewka |
18.04 czwartek |
Herbata rumiankowa 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta jajeczna z brokułem 50g, pomidor bez skórki 40g |
Ziemniaki z koperkiem 100g, kapusta słodka duszona z pomidorami 100g |
Zupa gulaszowa 200ml | Banan |
19.04 piątek |
Kakao na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, twaróg śmietankowy z marchewką 40g |
Ziemniaki z koperkiem 100g, pieczeń rybna w sosie pomidorowym 35g/80ml, surówka z kiszonej kapusty 50g, |
Zupa jarzynowa 200ml | Chałka drożdżowa z masłem i konfiturą 30g/5g/10g |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
JADŁOSPIS 22.04-26.04.2024
DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
22.04 poniedziałek |
Płatki jęczmienne na mleku z jabłkiem 200 ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, wędlina drobiowa 15g, ogórek kiszony 20g, marchewka 20g |
Zapiekanka z makaronu z sosem bolońskim i warzywami 150g, |
Zupa ziemniaczana 200ml | Jogurt jagodowy 150ml |
23.04 wtorek |
Makaron na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta z jajek i awokado 40g, papryka czerwona 40g |
Kasza bulgur 75g, filet z indyka duszony w sosie pietruszkowym 30g/60ml, sałatka z pomidorów ze szczypiorkiem i jogurtem 50g, |
Zupa krem ze szpinaku 200ml | gruszka |
24.04 środa |
Herbata ziołowa 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta z soczewicy i warzyw 40g, ogórek zielony 40g |
Ryż zapiekany z musem gruszkowo-jabłkowym 150g, sos jogurtowy z wanilią 50ml, lemoniada z miętą i cytryną 200ml |
Zupa rybna 200ml | Mus warzywno- owocowy 100ml |
25.04 czwartek |
Ryż na mleku z cynamonem 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, ser żółty 15g, sałata, pomidor bez skórki 40g, konfitura niskosłodzona 10g |
Ziemniaki puree 100g, jeżyki cielęce z marchewką 40g, surówka wielowarzywna 50g |
Zupa porowa z lanymi kluskami 200ml | Jabłko |
26.04 piątek |
Płatki owsiane na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, twaróg śmietankowy ze szczypiorem 50g, papryka żółta 40g |
Ziemniaki z koperkiem 100g, ryba w sosie greckim 35g/50g, |
Barszcz biały z jajkiem 200ml/30g | Ciasteczka ryżowe z wiśnią |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
JADŁOSPIS 29.04-30.04.2024
DNI TYGODNIA | ŚNIADANIE | II DANIE | ZUPA | PODWIECZOREK |
29.04 poniedziałek |
Kawa inka na mleku 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, ser żółty 15g, jajko gotowane 30g, sałata |
Ryż paraboliczny 75g, udziec z indyka duszony w sosie jarzynowym 35g/60ml, ogórek kiszony 50g |
Zupa kalafiorowa z koperkiem 200 ml | Banan |
30.04 wtorek |
Herbata z cytryną 200ml, pieczywo mieszane z masłem 75/5g, pasta z ryby z warzywami 45g, ogórek 30g |
Ziemniaki z koperkiem 90g, kotlet mielony drobiowy w sosie pomidorowym 35g/50ml, surówka z marchewki i kalarepy ze śmietaną 50g, |
Krupnik z kaszą jęczmienną 200 ml | Jogurt z ananasem 150ml |
Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.