Jadłospis

JADŁOSPIS 02.04-05.04.24
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
02.04
wtorek
Płatki jaglane na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta z jajek z brokułem 45g,
ogórek zielony 30g,
Kasza jęczmienna pęczak 75g,
szynka duszona w sosie własnym 35g/80ml,
surówka z marchewki i pora 50g,
Krem z soczewicy z papryką i pomidorami 200ml Biszkopt,
gruszka
03.04
środa
Herbata miętowa z cytryną 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
parówka z szynki 50g,
ogórek kiszony 30 g, sałata
Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem 150g ,
sos waniliowy na jogurcie 50 ml,

Zupa jarzynowa 200ml Banan
04.04
czwartek
Kasza manna na mleku 200 ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
jajecznica na parze ze szczypiorem 60g,
papryka czerwona 20g
Puree ziemniaczane z koperkiem 100g,
pieczeń mięsna w sosie pomidorowym 35g/50ml,
sałata lodowa z ogórkiem, kukurydzą i sosem winegret 50g
Barszcz czerwony 200ml Mus malinowy
05.04
piątek
Owsianka na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
twaróg śmietankowy z ogórkiem i czosnkiem 45g,
pomidor bez skórki 40g,
Makaron muszelka z pesto szpinakowym, suszonymi pomidorami i pieczonym łososiem 180g,
Krupnik z kaszą jaglaną 200ml Jabłko

 Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.





JADŁOSPIS 08.04-12.04.24
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
08.04
poniedziałek
Lane kluski na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
żółty ser 15g, sałata,
konfitura niskosłodzona 10g
Kasza kuskus z mięsem drobiowym i warzywami sezonowymi 160g,
Pejzanka 200ml Gruszka
09.04
wtorek
Płatki orkiszowe na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
paprykarz z dorsza 40g
kalarepka 20g
Puree ziemniaczane 100g,
kotlet włoski 40g,
surówka z selera ze śmietaną z rodzynkami 50g
Krem z marchewki z batatami 200ml Jabłko, melon
10.04
środa
Herbata ziołowa 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
twaróg śmietankowy ze szczypiorem 40g,
papryka czerwona 40g
Ziemniaki z koperkiem 100g,
udziec z indyka w sosie własnym 35g/80ml,
surówka z ogórka kiszonego z marchewką 50g,
Zupa pomidorowa z makaronem 200ml Koktajl na mleku migdałowym z brzoskwiniami
11.04
czwartek
Kasza jaglana na mleku z daktylami 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta z kurczaka i warzyw 50g,
ketchup, ogórek zielony 40g
Makaron muszelka 75g,
leczo z cukinii, papryki kolorowej  i pomidorów 120g,
kisiel truskawkowy 200ml
Kapuśniak z kiszonej kapusty 200ml Banan
12.04
piątek
Płatki kukurydziane na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta jajeczna z koperkiem 45g,
pomidor bez skórki 40g
Ryż basmati 75g,
pulpet rybny w sosie pietruszkowym 40g/80ml,
surówka z buraczków z chrzanem i oliwą 50g
Zupa brokułowa 200ml Ciasto czekoladowe z jabłkiem

 Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.

JADŁOSPIS 15.04-19.04.24
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
15.04
poniedziałek
Zacierka na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta z wędliny i twarogu ze szczypiorem 45g,
papryka czerwona 50g
Kasza gryczana 75g,
filet drobiowy w sosie śmietanowo-koperkowym 35g/50ml,
sałatka z ogórka, awokado i prażonego słonecznika z oliwą 50g,
Krem z zielonego groszku 200ml Jabłko
16.04
wtorek
Płatki jęczmienne na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
ser żółty 15g, jajko na twardo 30g,
ogórek zielony 40g, sałata lodowa
Ziemniaki z koperkiem 100g,
pulpet cielęcy w sosie koperkowym 35g/80ml,
fasolka szparagowa zielona z masłem 50g,
Zupa pomidorowa z ryżem 200ml Mus z mango
17.04
środa
Kasza kukurydziana na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
polędwica pieczona w ziołach 35g,
rzodkiewka 30g
Makaron muszelka z twarogiem polany sosem jogurtowo-truskawkowym 150g/50ml,
mięta z cytryną i miodem 200ml

Barszcz ukraiński 200ml Papryka czerwona, marchewka
18.04
czwartek
Herbata rumiankowa 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta jajeczna z brokułem 50g,
pomidor bez skórki 40g
Ziemniaki z koperkiem 100g,
kapusta słodka duszona z pomidorami 100g
Zupa gulaszowa 200ml Banan
19.04
piątek
Kakao na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
twaróg śmietankowy z marchewką 40g
Ziemniaki z koperkiem 100g,
pieczeń rybna w sosie pomidorowym 35g/80ml,
surówka z kiszonej kapusty 50g,
Zupa jarzynowa 200ml Chałka drożdżowa z masłem i konfiturą 30g/5g/10g

 Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
JADŁOSPIS 22.04-26.04.2024
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
22.04
poniedziałek
Płatki jęczmienne na mleku z jabłkiem 200 ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
wędlina drobiowa 15g,
ogórek kiszony 20g, marchewka 20g
Zapiekanka z makaronu z sosem bolońskim i warzywami 150g,


Zupa ziemniaczana 200ml Jogurt jagodowy 150ml
23.04
wtorek
Makaron na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta z jajek i awokado 40g,
papryka czerwona 40g
Kasza bulgur 75g,
filet z indyka duszony w sosie pietruszkowym 30g/60ml,
sałatka z pomidorów ze szczypiorkiem i jogurtem 50g,
Zupa krem ze szpinaku 200ml gruszka
24.04
środa
Herbata ziołowa 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta z soczewicy i warzyw 40g,
ogórek zielony 40g
Ryż zapiekany z musem gruszkowo-jabłkowym 150g,
sos jogurtowy z wanilią 50ml,
lemoniada z miętą i cytryną 200ml
Zupa rybna 200ml Mus warzywno- owocowy 100ml
25.04
czwartek
Ryż na mleku z cynamonem 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
ser żółty 15g, sałata,
pomidor bez skórki 40g,
konfitura niskosłodzona 10g
Ziemniaki puree 100g,
jeżyki cielęce z marchewką 40g,
surówka wielowarzywna 50g
Zupa porowa z lanymi kluskami 200ml Jabłko
26.04
piątek
Płatki owsiane na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
twaróg śmietankowy ze szczypiorem 50g,
papryka żółta 40g
Ziemniaki z koperkiem 100g,
ryba w sosie greckim 35g/50g,


Barszcz biały z jajkiem 200ml/30g Ciasteczka ryżowe z wiśnią

 Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.
JADŁOSPIS 29.04-30.04.2024
DNI TYGODNIA ŚNIADANIE II DANIE ZUPA PODWIECZOREK
29.04
poniedziałek
Kawa inka na mleku 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
ser żółty 15g, jajko gotowane 30g, sałata
Ryż paraboliczny 75g,
udziec z indyka duszony w sosie jarzynowym 35g/60ml,
ogórek kiszony 50g
Zupa kalafiorowa z koperkiem 200 ml Banan
30.04
wtorek
Herbata z cytryną 200ml,
pieczywo mieszane z masłem 75/5g,
pasta z ryby z warzywami 45g,
ogórek  30g
Ziemniaki z koperkiem 90g,
kotlet mielony drobiowy w sosie pomidorowym 35g/50ml,
surówka z marchewki i kalarepy ze śmietaną 50g,
Krupnik z kaszą jęczmienną 200 ml Jogurt z ananasem 150ml

 Podstawowy plan żywienia ulega modyfikacji zależnie od wskazań dietetycznych dziecka np.: nietolerancja glutenu, nietolerancja laktozy, alergia na białko mleka krowiego (na podstawie zaleceń od lekarza).
Do picia dzieci dostają naprzemiennie wodę (dostępna przez cały dzień), wodę z dodatkiem owoców, mięty, herbaty niesłodzone, kompot z owoców mrożonych lub świeżych sezonowych.